An Insight Into Sense of Bau

An Insight Into Sense of Bau

Makhluk hidup dipandu oleh enam deria mereka, di mana deria bau menduduki tempat yang penting. Walaupun fauna dan flora mempunyai beberapa atau lain-lain pancaindera, rasa pencium dalam fauna yang telah berkembang. Dalam haiwan pengertian ini membentuk asas kehidupan mereka. Gigi taring mempunyai satu sistem yang maju, kerana yang kita menggunakannya untuk haiwan pengesanan dan penyebab.

Hidung, organ pencium, dibahagikan kepada dua oleh septum diperbuat daripada tulang dan rawan. Terdapat silia, bulu kecil untuk mengelakkan habuk daripada memasuki paru-paru apabila seseorang bernafas. Lendir yang dihasilkan oleh sel-sel perangkap habuk dan zarah dalam udara yang kita sedut, yang diiktiraf sebagai bau oleh sel-sel reseptor. Saraf pencium, mengunjurkan ke bahagian atas rongga hidung mengumpul maklumat ini dan hantar ke mentol pencium terletak di dalam otak, yang seterusnya menghantar deria ke otak. Setiap glomeruli dalam mentol ini mampu menerima dan memproses isyarat daripada 26,000 reseptor.

Bau memainkan peranan penting dalam dunia deria kita. Kami dapat merasakan persekitaran kita melalui bau, yang menimbulkan takut, kepuasan dan rangsangan seksual dalam fikiran kita. Nada emosi keseluruhan kami fungsi bersepadu dengan 'bau otak' yang dikenali sebagai Rhinocephelon.

Bau yang kuat mampu menghasilkan sakit kepala atau rasa loya. Bau yang untuk dikaitkan dengan suasana hati kita, memori, emosi, kesejahteraan seperti juga sistem imun kita, yang merupakan alasan yang kita rasa selesa dengan wangian yang menenangkan dan jengkel dengan bau busuk. Kita boleh mengesan makanan yang baik dan yang busuk melalui bau. Perkembangan saintifik baru-baru ini telah menemui fakta bahawa bau menyembah ingatan.

Bau berterusan bau yang tertentu menyebabkan penyesuaian, yang mana bau yang menjadi salah satu yang normal dan kemungkinan terlampau satu bau dengan yang lain timbul.

Oleh itu, adalah jelas bahawa dengan bau memainkan peranan yang penting di hari kami kepada kehidupan hari, lelaki dibantu oleh aroma, seperti COLOGNE yang mengambil bahagian yang terbesar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar